top of page
  • Recoordinate

Reklambranschen behöver lära från Phil Jackson med en agil approach

Updated: Mar 4, 2020Igår anordnade Resumé den årliga Byrådagen där jag och min kollega, Erik Nilestoff, från Recoordinates Agila team fick möjlighet att lyssna på branschledare om vad som är aktuella och framtida utmaningar i reklambranschen. Alla talare och paneler återkom till tre utmaningar: 


1. “Är det döden för byråerna att stora bolag bygger upp egna inhouse byråer?” 


2. “Hur ser vi till så att vi inte tappar kreatörernas unika förmåga att skapa episk kommunikation i inhouse miljöer?”  


3. “Vem är det som leder de nya affärsmöjligheter som uppstår i ett komplext kommunikationslandskap?” 


Coacha som Phil Jackson

Det var då jag och min kollega kom att tänka på Phil Jackson - den legendariska basketcoachen. Phil Jackson är en av de mest framgångsrika idrottsledarna i världen med sina elva mästerskapsvinster i basket och med en ledarskaps- och teamfilosofi som inspirerat många ledare utanför basketvärlden. Det Phil Jackson lyckades med som coach är att skapa ramar och förutsättningar för några av världens främsta basketstjärnor; Michael Jordan, Kobe Bryant (Rest in Peace) och Shaquille o’neal att vinna mästerskapstitlar tillsammans. 


Reklambranschen borde lära från Phil Jackson hur man som coach skapar rätt förutsättningar i en branch som genomgår stora förändringar. 


- Ramar som hjälper teamen att komma närmare kunden och förstå kundens problem 

- Ramar som hjälper oss skapa en psykologisäkerhet mellan inhouse byrå och extern byrå 

- Ramar som hjälper oss agera snabbare och nå ut med relevant kommunikation 

- Ramar som hjäper oss reflektera och utveckla hur vi arbetar 


ICA och IF som var på scenen igår, där vi på Recoordinate haft uppdraget att facilitera utvecklingen för bli agila bolag, har båda utvecklat kompetenta möjligheter att skapa skarp kommunikation inhouse. De börjar nu skörda framgången av att arbeta i team som är självstyrande, modiga och med olika kompetenser som snabbt kan möta förändringar i marknaden. Anders Milbers, creative director ICA som talade igår var tydlig med att även om ICA utvecklar sin inhouse byrå kommer man alltid behöva externa samarbeten med byråer!


Formerna för dessa samarbeten och hur Anders tror dessa kommer att se ut utvecklas ständigt. Det kan vara att ICA och Coop möts vid samma bord för att lösa ett gemensamt problem eller att man tillfälligt slår ihop inhouse team med en extern byrå och arbetar tillsammans i en Design Sprint. Vi på Recoordinate tycker denna utveckling i reklambranschen är spännande och likt Phil Jackson vill vi alltid främja hur man kan utveckla rätt ramar och förutsättningar som skapar resultat. Jonas Lidman

Agile coach

Recoordinate

Opmerkingen


bottom of page