top of page
  • Writer's pictureRecoordinate

Agil Transformation: Från Agila Arbetsmetoder mot en Agil Organisation

Updated: Nov 2, 2022



Även om pandemin betonade behovet av en agil transformation på arbetsplatsen har detta varit aktuellt för företag i flera olika branscher i flera år. Målet är att gå bort från långsamma hierarkier som saknar flexibilitet till en snabbare beslutsmodell.


Fyra primära värderingar ingår i processen för att anta agila arbetsmetoder.


  1. Kundsamarbete prioriteras framför avtalsförhandlingar.

  2. Individer och interaktioner är viktigare än verktyg och processer.

  3. En fungerande programvara ersätter en omfattande dokumentation.

  4. I stället för att följa en plan är målet att reagera på förändringar.


Alltför ofta förväxlas eller sammanblandas transformation med agila arbetsvärden. Även när exakta definitioner ingår i planen för en agil transformation kan vissa delar av företaget göra snabbare framsteg än andra mot detta arbete. Detta gör att vissa personer sitter fast i "traditionella" utrymmen medan andra får ta del av fördelarna med en agil organisation. Hur kan man uppnå en mer balanserad strategi?


Företag kan inte hantera oförutsägbarhet genom att Installera fler kontroller


Agila arbetsmetoder blir ett fast sluttillstånd. Företagen uppnår vissa resultat på detta område, förklarar sin transformation avslutad och undrar varför de inte skördar frukterna av att bli agila.


Istället för att ta till sig ett sätt att vara, byter företagen ut en leverantör mot en annan. De tar in konsulter som levererar statiska ramar som fungerar som en vägvisare för att förbättra agiliteten. Tyvärr leder investeringarna bara till att en hierarkisk struktur byts ut mot en annan.


Istället för att fråga hur en agil organisation ser ut, behöver vi fundera över är den verkliga frågan: Hur kan vi hitta en plats där förändring sker kontinuerligt?

Framgångsrika organisationer blir kameleonter, formskiftare och metamorfoser.

Om ett företag arbetar agilt i delar av sin organisation kan fördelarna inte uppnås i sin helhet. Framgångsrika organisationer blir kameleonter, formskiftare och metamorfoser. En agil arbetsmetod är bara en del av den processen. Grundläggande transformation sker när organisationen jobbar på detta dagligen med input från alla.



Agilitet belyser organisatoriska problem


Pandemin visade hur snabbt en företagsmiljö kan förändras. Om företagen inte hade en närvaro på nätet eller en e-handelsplattform att använda i början av 2020 byggde de antingen upp dessa resurser eller slutade att fungera.


Den agilitet som har skapats tack vare dessa processer har även skapat nya intäktsströmmar och kundinteraktionspunkter. Vissa småföretag har utökat sitt utbud, medan andra har blivit tillräckligt flexibla för att ändra nästan allting om sig själva.



Anledningen till att dessa resultat blev möjliga var att alla i organisationen var engagerade. Människor hade en gemensam grund: anställningstrygghet. När ekonomin långsamt utvecklas till något som ligger närmare vår definition av normalt måste företagen upprätthålla engagemanget. Alla måste vara delaktiga i processen att skapa en bättre organisation varje dag.


Att bli agil är inte något som måste göras utöver allt annat. Fokus ligger på att frigöra den potential som redan finns i organisationen.



Självorganisering är nyckeln som låser upp möjligheterna till en agil transformation


Självorganiserande team har större beslutsbefogenheter. De tar ansvar för arbetet och letar efter nya sätt att förbättra det. Det är det som gör ett team till en levande organism. Oavsett om de är självstyrande, självledda eller ansvariga för den interna organisationen leder dessa ansträngningar till en ökad agilitet.


Prioriteringar ändras i den moderna affärsmiljön, och självorganisering gör det möjligt för ett team att snabbt skifta växlarna. Nya värderingar kan få en högre prioritet utan att det avbryter andra som kanske är upptagna med andra uppgifter. Det kan vara frestande att utfärda direktiv från högsta ledningen för att genomdriva denna attityd eller anpassa målen, men den insatsen skulle vara ett bevis på traditionella hierarkistrukturer. En agil organisation har ett tydligt syfte som alla ledare är överens om att genomföra. Det är det som skapar insatsens värdegrund. Det visar varför den agila transformationsprocessen är nödvändig.


Trots att fyra vägledande principer styr arbetsmetoderna, måste man för att skapa en agil organisation införliva dessa värderingar samtidigt som man investerar i en öppen kommunikation, kontinuerligt lärande och enkla riktlinjer för samarbete, experimenterande och beslutsfattande.


Med detta tillvägagångssätt, är det lättare för en organisation att skapa värde för sina kunder. Om en del av ekvationen saknas så går transformationsprocessen itu.




Business Agility måste vara ständigt närvarande


Med hjälp av agila transformationsinsatser kan man forma beteenden och tankesätt samtidigt som man ser till att varje person bidrar till organisationens övergripande hälsa och allmänna perspektiv.


De faktiska beslut som ett agilt företag gör är mycket varierande. Om uppdraget och syftet omfattar strukturen, medarbetarnas kapacitet och rollernas ansvarsområden är det mycket lättare att gå från arbetsprocesser till en verklig transformation.


Utveckling krävs för att fortsätta växa i dagens värld. En agil transformation testar och ändrar metoder för att se till att organisationens behov alltid uppfylls. Utan dessa insatser är det omöjligt att uppnå riktig affärsmässig agilitet.



Författare:



Erik Nilestoff

Transformation Consultant

Recoordinate




HÃ¥ll dig uppdaterad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


















References:

[[1]] https://agilemanifesto.org/ [[2]] https://www.vox.com/2020/7/16/21324192/covid-schools-reopening-daycare-child-care-coronavirus [[3]] https://www.restaurantbusinessonline.com/operations/store-dining-gone-restaurants-become-grocery-stores

bottom of page