top of page
  • Writer's pictureRecoordinate

Alla pratar om kunddataplattformar: Behöver jag en?


Med en kunddataplattform (CDP) kan du samla alla dina kunddata på ett och samma ställe. Syftet med den är att du ska kunna förbättra dina marknadsföringsinsikter, behålla dina kunder och skapa en lönsam tillväxtstrategi. En CDP är ofta ett affärskritiskt verktyg i den stora djungeln av marknadsföringsteknik.


Alla dessa fördelar har gjort CDP till något av ett modeord. Alla vet att de vill införa datadrivna strategier i sin framtida planering men ingen vet om det egentligen behövs.


Företagen måste investera i datainsamling och lägga tonvikt på att rensa, sammanställa och demokratisera den. Utan de här extra stegen gör det ingen nytta. Eftersom en kunddataplattform erbjuder just detta, är det för många företag vettigt att investera i en.



Olika typer av kunddataplattformar


Kunddataplattformar erbjuder en lösning som sammanställer dina kunddata, ordnar dem individuellt och gör dem tillgängliga för alla i företaget som behöver dem.


Med rätt typ av kunddataplattform kan du skapa segmenterade målgruppslistor, skaffa kundinsikter och utforma personliga kampanjer. De bästa plattformarna minskar bristande överensstämmelser mellan data och ger samtidigt insikter i realtid.


Det finns för närvarande fyra allmänna typer av kunddatabaser. Var och en av dem har sina specifika fördelar som bör övervägas av det företag som funderar på att investera i den här resursen.



1. Enhetlighet och identitetslösning


Den här typen av kunddataplattform knyter allt till varje enskild kund. Individualiseringen fungerar tillsammans med datasammanslagning och ser till att få bort duplicerade uppgifter. Processen innebär att alla kan se hela historiken för varje enskild konsument, inklusive kontaktpunkter och kanaler, i en enda snabb överblick.


Kunddataplattformar med det här alternativet ger en 360-graders överblick av varje kund. Automatiserad matchning tittar på informationen och kombinerar registreringar med likheter i data för att se till att alla i varje team kan vara på samma sida när de interagerar med varje enskild konsument.



Maskininlärning är en central funktion i många kunddataplattformar med den här uppbyggnaden, och i vissa fall kan de även utökas med datauppsättningar från tredjepartskällor. Vid avvikelser får användarna varningar från plattformen om informationen så att de kan göra en ingående granskning.



2. Integrering och insamling av data


Plattformar med den här funktionen samlar kunddata från alla kanaler och system. De flesta företag försöker göra detta manuellt genom att anlita externa aktörer eller analysgrupper som sköter uppgiften.


Manuella konsolideringsprocesser är inte bara tidskrävande och kostsamma utan ger också felaktiga och inkonsekventa data. Många använder den här informationen utan att vara medvetna om att åtgärderna inte är särskilt effektiva.


Denna CDP-typ automatiserar insamlingen av data, även om informationen inte är organiserad eller strukturerad. Detta garanterar att det du får är korrekt formaterat, vilket minskar de fel som kan uppstår när arbetet inte utförs automatiskt.


Plattformar med den här inriktningen brukar enkelt kunna integreras med de flesta typer av datakällor. De tar emot data i flöden eller omgångar, även om vissa inte alltid fungerar lika bra när det gäller att upptäcka och ta bort duplicerade data.


Främsta fokus här är att få in så mycket information som möjligt till kunddataplattformen utan att behöva lägga alltför mycket tid på det.



3. Analys och dataintelligens


Den största fördelen idag med en kunddataplattform är den överblick man får över varje enskild kund. Med den här typen av plattform kan företag se hur kunderna beter sig för att avgöra vilka marknadsföringskanaler som ger bäst resultat. Du kan också se hur data påverkar enskilda konsumenter.


Med de bästa kundplattformarna av den här typen kan du snabbt kontrollera vad kunderna tidigare köpt, samla information om deras preferenser och förutse vilka deras framtida behov kommer att vara.


Dessa data kan sammanställas på flera olika sätt, med allt från kundpersonas till demografiska segment. Leta efter alternativ med förstklassiga intelligence-verktyg som gör det lättare att upptäcka möjligheter för tillväxt och bibehållande av kunder.


Genom att ge rätt insikter blir det lättare att fatta beslut med den här sortens CDP.



4. Flerkanalsaktiviteter


Vissa kunddataplattformar har mer att erbjuda än andra vad gäller förmåga till engagemang. Målet är att förbinda alla kanaler för att bygga upp eller automatisera kundresan. Det innebär att marknadsföringskampanjerna kan skapas direkt från plattformen.


Den tidigare generationens marknadsföringsverktyg förlitar sig starkt på e-post. De här kunddataplattformarna har stöd för fler kanaler, arbetar över dessa och förbinder dina redan befintliga resurser med varandra. Därmed kan hela team använda kunddataplattformen för att skapa skräddarsydda kundupplevelser.



Kunddataplattformar är mer än bara marknadsföringsverktyg


Även om många företag använder kunddataplattformar som ett marknadsföringsverktyg har dessa plattformar så mycket mer att erbjuda! De inverkar positivt på kostnadsbesparingar, intäktsgenerering och kundupplevelser.


En CDP kan till och med ge en hjälpande hand under en övergripande omvandling av verksamheten. Allt har att göra med vilka mål du har satt upp i enlighet med din vision och dina värderingar.


För företag som är ute efter en kunddataplattform finns det mängder med alternativ där ute, och det innebär också att det kan vara svårt att välja den som lämpar sig bäst. När du väl hittar en CDP som har de egenskaper, funktioner och verktyg som främjar extra tillväxt kommer investeringen ge mer resultat än vad ett modeord någonsin kan göra.



Författare




Helena Nordman Stålnacke

Strategic Advisor

Recoordinate

Connecta med mig: Linked In





Få senaste lästipsen

Direkt i din mailinbox



bottom of page